VI MÅSTE BORT FRÅN SLIT OCH SLÄNG SAMHÄLLET

Kretsloppsanpassning av vår konsumtion är en nödvändighet.

MATKOOPERATIV
Matkooperativet på Möllegränden i Helsingborg är en medlemsägd mataffär med ett komplett sortiment som även är hållbart och rättvisemärkt. De ställer hårda krav på att så mycket som möjligt är närproducerat och stöttar därmed lokala bönder. Medlemskapet kostar 400:- och ger 5% rabatt på alla köp i butiken. Aktiva medlemmar som jobbar minst 6 timmar/månad får 20% rabatt på allt de handlar i butiken. Som aktiv tjänstgör man minst 2 pass om 3 timmar per månad. Alla beslut tas på föreningsstämman. Helsingborg kommuns ”Visionsfonden” och en crowfunding har bidragit till butikens förverkligande.
LÄS MER om: Matkooperativet och På Facebook och om Gräsrotsfinansiering
Foto: André de Loisted / collage Jan Öqvist

FÖRPACKNINGSFRIA BUTIKER
Gram i Malmö är en förpackningsfri mataffär med över 200 produkter i lösvikt eller i återanvändbara förpackningar. Kunder är välkomna att ta med sig sina egna behållare (burkar, flaskor, lunchlådor, tygpåsar) att fylla på. Gram säljer allt från ris, bönor och pasta till olja, kryddor, diskmedel, mjölk och säsongsbetonad frukt och grönt. Sortimentet är huvudsak ekologiskt, många KRAV-varor samt lokalproducerad mat. Choklad tillverkad i Malmö, quinoa och bönor från Kristianstad, svensk havre m.m. Leveranserna till butiken ska vara hållbara och transportförpackningar återanvändbara.
LÄS MER om: Gram i Malmö     Foto: Rowan Drury

VÅRDA OCH REPARERA
Vi måste bort från slit- och slängsamhället och kunna underhålla våra saker. Reparerbarhet och kvalitet istället för kortlivade produkter. Bilden visar ett gammaldags skomakeri med beprövad yrkeskunskap på Folkungagatan i Stockholm. Ekodesign innebär att man redan i designen planerar reparationsmöjligheter och hur komponenterna hanteras vid skrotning. Nästa steg borde vara att leasa funktioner istället för att köpa produkter som uppfyller funktionen. Leasingföretaget kan uppgradera produkterna istället för att man hela tiden skall behöva köpa nya prylar för att följa med i teknikutvecklingen.
LÄS MER om: Affärsidéen med reparerbarhet     Foto: Varis Bokalders

DELNINGSEKONOMI
Don för Person hyr ut verktyg till privatpersoner i Stockholms inner- stad. Där kan du få hjälp med att hyra alla typer av verktyg, allt från en borrmaskin och ett vattenpass till rätt hyllmontering. Där kan du även får även tips och råd hur du ska göra för att lyckas.
Fördelen med att hyra grejor av bra kvalitet är att man inte behöver köpa egna. Exempelvis en borrmaskin som folk har liggandes hemma används väldigt sällan hos privatpersoner – att dela är ett klimatsmart val som sparar på jordens resurser. LÄS MER om: Don för person     Foto: Patrik Svedberg Photography

ÅTERBRUKSGALLERIA
ReTuna återbruksgalleria i Eskilstuna är Sveriges, och kanske världens, första galleria som tar till vara på saker som behöver nya hem. Istället för att saker ligger hemma hos dig och tar upp plats, eller slängs på återvinningscentralen, kan du lämna in det för återbruk i inlämnings-depån Returen. I Returen tas dina saker emot och delas sedan ut till de återbrukande butikerna i gallerian. Genom renovering, reparation och kreativt återbruk får använda saker nytt liv och kan säljas vidare. Här försöker man att undvika att kasta något som kan repareras och användas igen.
LÄS MER om: Återbruksgallerian ReTuna     Foto: Retuna återbruksgalleria

SECOND HAND
Secondhandbutiken Shoppis i Östersund har blivit en dundersuccé.
Ulrika Lindholm och Marielle Brovinger har fått kommunens miljöpris, heders-omnämnandet 2017 och blivit kändisar för sin affärsidé.
Shoppis ska inte vara något vanligt loppis. De fokuserar på miljöarbete och kvalitet för att få folk att ändra sitt köpbeteende. Här ska man få varuhuskänsla och allt ska vara rent och snyggt.
Konceptet är att privatpersoner kan hyra ett skåp för att ställa ut sina saker. Säljarna sätter priset och allt, går oavkortat till dem själva. LÄS MER om: Shoppis     Foto: Shoppis

POSITIVA EXEMPEL          STUDIEMATERIAL           MILJÖKONTAKTER

Copyright etc