MATHANTVERK

Lokalt förädlade råvaror skapar arbetstillfällen på landsbygden.

ELDRIMNER
Eldrimner i Jämtland är sedan 2005 ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Detta förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten av företagandet såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung.
LÄS MER om: Eldrimner resurscentrum     Foto: Stéphane Lombard    TITTA I ELDRIMNERS : Vägvisare till Sveriges mathantverk

KVARN
Warbro kvarn utanför Flen i Sörmland är ett familjeföretaget som odlar och förädlar ekologiskt spannmål. Företaget värnar om anrika kulturspannmål som dinkel, nakenhavre, emmer och enkorn.
Odlingarna sker med omsorg om vår natur och man producerar mat och malt av hög kvalitet med smaken i fokus. I kvarnen mals allt mjöl på riktiga stenkvarnar med beprövad teknik, dessutom har man även skaffat sig så kallade virvelkvarnar som mal ut mer ur säden än traditionella kvarnar och anses ge ett riktigt bra fullkornsmjöl. Flingorna är kallpressade och all hel spannmål går att grodda. LÄS MER om: Warbro kvarn     Foto: Varis Bokalders

BAGERI
Printz bageri finns i det gamla gula industrihuset i Stallarholmen vid Mälaren som blivit ortens samlingsplats. Där bakar man surdegsbröd i en vedeldad bakugn, på ekologiskt odlad spannmål och låter bröden jäsa långsamt under lång tid för att bli saftiga, smakrika och hållbara. Det kommer bara riktigt smör över tröskeln och det mesta från ägg till kryddor är ekologiskt. De arbetar med stenmalt mjöl av ursprungliga sädesslag och samarbetar med många lokala producenter. Mitt i bageriet står den vedeldade bakugnen. De har ett eget kafé och butik vid bageriet och två butiker, en i Södertälje och en i Eskilstuna. LÄS MER om: Printz bageri     Foto: Varis Bokalders

KÖTT FRÅN BETESDJUR
Nipakademin bildades för att hålla niporna, branterna ner mot Ångermanälven och Faxälven öppna med hjälp av betande djur.
Norrbete producerar kött av högsta kvalitet och säljer direkt till kunder i form av 25-kilos köttlådor. Djuren är ute året om och har fri tillgång till grovfoder och mineraler. Man ser till att de inte stressas vid slakten. Man har ett eget charkuteri och köttet hängmöras i flera veckor. Torsten Laxvik driver Kotellverksamhet. Även enskilda personer från Stockholm har kor som vinterhålls där. De köper ett djur, betalar för uppväxten och får sex köttlådor hem efter slakt.
LÄS MER om: Nipakademien och Bredbandsbullerbyar     Foto: Jan Öqvist

MEJERI
Järna mejeri betalar bönderna mer för mjölk, som är hållbart producerad och av högsta kvalitet. Genom att samarbeta med gårdar med ekologiskt kretsloppsjordbruk vill Järna mejeri vara en förebild som bidrar positivt till biologisk mångfald och inspirerar till en produktion som har etik, matglädje och miljö i fokus. Idag är det fem biodynamiska gårdar som levererar sin mjölk till mejeriet och där omvandlas
denna högkvalitativa mjölk till olika mjölkprodukter såsom filmjölk, yoghurt, smör och ost. Vissa av gårdarna producerar så kallad hömjölk, där korna enbart äter gräs och hö, vilket anses ge den bästa mjölken. LÄS MER om: Järna mejeri och Väddögårds mejeri     Foto: Varis Bokalders

OSTTILLVERKNING
Svensk ost har aldrig mått så bra som idag. Alltfler småskaliga mejerier ser dagens ljus. Jürss Mejeri ligger i Hälleforsnäs i Sörmland. De gör exklusiva ostar på ekologisk mjölk från sörmländska gårdar. Man ystar hantverksmässigt och säljer osten i egen butik och via webbshop. Målsättningen med verksamheten är att vara ett småskaligt företag som lägger all vikt vid smak och kvalitet, inte vid stora volymer och ständig tillväxt. Under ett år tillverkas endast 18-20 ton ost för att uppethålla kvaliteten. De har också kurser och utbildning för småskaliga mejerister. LÄS MER om: Jürss Mejeri och Bymejeri     Foto: Helena Berggren

POSITIVA EXEMPEL          STUDIEMATERIAL          MILJÖKONTAKTER