ATT RESA ÄR OCKSÅ ETT MORALISKT STÄLLNINGSTAGANDE

Vi måste minska konsekvenserna från vårt resande.

Allt resande påverkar, både kortsiktigt och långsiktigt, i olika hög grad miljön. En del transportmedel lämnar nästan inget avtryck i miljön medan andra påverkar miljön globalt under lång tid. De flesta resor sker tur och retur så det innebär en dubbel miljöbelastning. Flygets klimatpåverkan är stor. I Sverige har antalet utrikes flygresor per invånare mer än fördubblats sedan början av 1990-talet. Svenska befolknings totala klimatpåverkan från flyget svarar för lika stora utsläpp som all bilkörning i Sverige.
Den vanligaste flygresan i Sverige går lika snabbt med tåg! Plus att du slipper byten. Den stora skillnaden?
Flyget släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget. Håll den hisnande siffran i huvudet, tillsammans med de vetenskapliga bevisen för att planeten blir varmare för varje år, samtidigt som du läser detta:

  • Flyget slipper betala skatt på utsläppen.
  • Flyget slipper betala skatt på bränslet.
  • Flyget betalar endast 6 procent moms på inrikesresor (och 0 procent på utrikesresor).
  • 7 av 10 svenskar vill ha flygskatt och att intäkterna ska gå till tågsatsningar.

Flyget är en skattesmitare. Ett exempel:

   • Bilisten tankar bilen – och betalar 6,31 kr i klimatskatter per liter.
   • Flygbolaget tankar flyget – och betalar 0 kr i klimatskatter per liter. Är det rimligt, när vi står mitt i en klimatkris? Flygresorna i Sverige har ökat med 180 procent sedan nittiotalet. Och utsläppen från flyget ökar mer än i andra sektorer. Det är dags för action! Därför är vi glada att regeringen äntligen fått igenom flygskatt, men den motarbetas redan för fullt. Visa våra politiker att du backar upp förslaget om flygskatt – och att du dessutom vill att intäkterna går till det klimatsmarta tåget!

Källor :
Naturskyddsföreningen och KTH

Anneli Kamb & Jörgen Larsson

Rapport: Klimatpåverkan från svenska befolkningens flygresor 1990 – 2017

Institutionen för Rymd-, geo- och miljövetenskap

Avdelningen för fysisk resursteori

CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA

Göteborg, 2018

HÄR HITTAR DU rapportenFlygets klimatpåverkan

SE VÄRLDEN UTAN ATT FLYGA

Man kan resa runt i världen utan att flyga, ta tåg, buss och båt istället. Ta Transsibiriska järnvägen via Ryssland eller Sidenvägs järnvägen genom Kazakstan till Kina och Vietnam. Från Kina finns det färjor till Japan och Sydkorea. Från Saigon kan man ta bussen till Bangkok och I Thailand finns tåg både till Burma och Singapore, därifrån kan man fortsätta med färjor och tåg till Bali och Australien. Det går även tåg via Turkiet eller Ryssland till Iran och sen fortsätta med buss till Pakistan och Indien som har väl utbyggda järnvägsnät. Det finns transatlantiska båtar till Amerika, där det finns både tåg och väl utbyggda bussförbindelse, eller transpacifictiska båtar från Vancouver till Kina och Japan eller till Nya Zeeland och Australien via Söderhavsöarna. Man kan även hyra in sig som passagerare på fraktfartyg. Tyvärr ligger båttrafiken inte i täten för minskat koldioxidutsläpp. Här finns en jämförande studie av koldioxidutsläpp mellan flygtrafik och båttrafik. Här är en tjänst som beskriver möjligheter att resa med fraktfartyg: Maris Freighter Cruises.com

UPPTÄCK SVERIGE
Svenska Turistföreningen, STF, är en av Sveriges största ideella organisationer och har sedan starten 1885 varit pionjärer för att upptäcka Sverige. Det finns mycket att upptäcka vid sidan av vägen, du kan vandra, åka skidor, cykla, springa, klättra, paddla, fiska, njuta av naturen och friluftslivet, eller upptäcka vår kulturhistoria och våra sevärdheter. Vi vill att det ska vara enkelt att upptäcka Sverige. Hur ska du resa? Var skall du bo? Vad ska du äta? Med rätt utrustning blir turen både lättare och roligare. Att läsa på och planera inför resan underlättar för att kunna genomföra den på ett mer hållbart sätt. På våra hotell, vandrarhem, fjällstugor och fjällstationer upptäcker du Sverige på bästa sätt. Som medlem bidrar du också till att hålla natur- och kulturturismen i Sverige levande.

IDKA FRILUFTSLIV
Friluftsfrämjandet har hjälpt svenskar upptäcka fjällen sedan 1892. Ur detta engagemang växte Friluftsfrämjandet fram och vi är i dag Sveriges största friluftsorganisation. Våra hjärtefrågor är att värna om att få fler att njuta av friluftslivet på ett hållbart sätt och vi jobbar på bred front för att ge friluftslivet goda förutsättningar, nu och i framtiden. Med en tanke och tro på att människan mår bra av att vistas i naturen. Vi är mest kända för våra utbildningar och för vår barnverksamhet. Det ger oss tillgång till många av Sveriges kunnigaste och bästa friluftsledare. Med dem ordnar vi skidåkning, långfärdsskridskoåkning, paddling, klättring, vandring, cykling, geocaching mm. Att gå med snöskor och stavgång är andra populära aktiviteter.

SEVÄRDHETER I SVERIGE
I de flesta svenska städer finns centralt placerade lokala Turistbyråer där man kan få tips och broschyrer om sevärdheter, aktiviteter, transporter och boende I trakten. Var dessa finns kan du se på hemsidan: www.turistbyrån.nu/sverige Den officiella hemsidan för turism I Sverige är på engelska och heter: www.visitsweden.com
Det finns också en annan hemsida som heter www.turistmal.se Bra guideböcker är Första klass reseguide. Sverige. (Streiffert förlag). Upplev Sverige. En guide till upplevelser i hela landet. (Wahlström & Widstrand). Världsarv i Sverige. (Riksantikvarieämbetet). Upplev Sveriges Historia (Bonnier Fakta). En bra lista på Arbetslivsmuséer i Sverige finns på Wikipedia. Här hittar du länken med förteckningen över Arbetslivsmuseer

TA FÄRJAN
Du kan naturligtvis ta färjan till Gotland eller Åland men det finns även kryssningar från Stockholm till Finland, Estland och Lettland. Man kan sova ombord och upptäck ländernas huvudstäder eller stanna några dagar och se mer av våra grannländer. Man kan åka färja från Umeå till Vasa i Finland, från Göteborg till Fredrikshavn eller från Varberg till Grenaa i Danmark samt från Strömstad till Sandefjord i Norge. Du kan ta färjan till Polen från Trelleborg eller Ystad till Swinoujscie eller från Karlskrona till Gdynia. Man kan ta färja till Tyskland från Trelleborg till Sassnits, Travemünde eller Rostock, från Malmö till Travemünde eller från Göteborg till Kiel. Åker man ner mot Europa via Danmark så kan man ta båten från Gedser till Rostock eller från Rödby till Puttgarden

UPPTÄCK EUROPA MED TÅG

Det finns ingen anledning att flyga inom Europa. Det är förvånansvärt enkelt att resa med tåg det är bekvämt och relativt snabbt vart än du ska. På vissa sträckor blir du tvungen att ta båt och väl på plats kan du hyra en miljöbil. Intresset för att ta tåget har ökat både inom Sverige och utomlands. Antalet sålda Interrailkort har ökat. Centralens resebyrå i Kalmar är dock fortfarande en av få som säljer tågresor till utlandet. Åk ner till Köpenhamn, ta en promenad på ströget eller gå på ett museum, fortsätt till Hamburg titta på den nya operan, åk vidare till Amsterdam och lyssna på jazz, fortsätt sedan till Paris eller London osv. Du träffar folk och ser länderna på ett helt annat sätt än om du flyger på charterresor. Hemsidan www.seat61.com hjälper dig att planera och köpa biljetter.

 POSITIVA EXEMPEL        STUDIEMATERIAL        MILJÖKONTAKTER

Copyright etc